Serena Vergunst – Dressuurinstructie & Bitffing

Biografie

De liefde voor paarden zat er al vroeg in. Mijn moeder had haar paard Theo al voordat ik geboren was en zodoende had ik dus ook al de nodige kilometers “te paard” gemaakt voordat ik ook maar geboren was. Daarna zat ik al heel snel voor op het zadel erbij en niet veel later zat ik er helemaal los op, zonder zadel en hoofdstel, wanneer mijn moeder hem uit het land ging halen.

Toen ik oud genoeg was heeft mijn moeder mij paard leren rijden op de plaatselijke manege waar zij de manegelessen verzorgde. Deze manegelessen groeiden al gauw uit tot verscheidene verzorgpony’s.

Helaas, toen ik een jaar of dertien was, moest onze Theo ingeslapen worden op zevenentwintigjarige leeftijd na een te heftige koliekaanval.

Toen we na een paar maanden het verdriet een beetje verwerkt hadden wilden we toch wel weer graag een nieuw paard. Zo begon de zoektocht eerst bij ons in de regio, waar we na een aantal leuke paarden gezien te hebben nog steeds niet de klik hadden met één van deze.

Omdat wij kennissen in Overijssel hebben wonen die ook in de paarden zitten zijn wij voor een paar dagen bij hun gaan overnachten om de zoektocht daar verder te zetten. Ook daar hebben we heel veel paarden gezien maar het gevoel van “dat is hem” was er nog steeds niet en bijna wilden we kiezen voor één van deze paarden zodat we toch maar met iets thuis zouden komen. Toen op de laatste dag bedacht onze kennis zich ineens nog een boertje dat vaak ook nog wel een paar paarden had lopen. Er liep een koppel van vier driejarige paarden ergens in een landje en daar mochten we gewoon naar toe gaan om te kijken. Twee merries en twee ruinen en wij wilden een ruin.

Zodra wij het land in kwamen gingen ze allemaal aan het draven en rennen en er was er eentje die eruit sprong. Zoals hij daar als leider van de groep liep te showen hadden mijn moeder en ik gelijk zoiets van “dat is hem!”. En zo begon ons hele avontuur met Ufo (Uferno; Dutchboy × Zakerno).

We hebben hem zadelmak laten maken daar in Hellendoorn en na zo’n drie weken kon hij mee naar huis. Ik had nog nooit hoger dan L2 gereden en hij kende helemaal niets. Uiteindelijk na veel ups and downs hebben we samen alles geleerd en zijn we ver boven onze verwachtingen uitgestegen, als we ooit een M proefje zouden rijden was het leuk was onze insteek en uiteindelijk hebben we de Intermediaire 1 gehaald!

Helaas had hij veel lichamelijke klachten van jongs af aan, maar hier konden we met een goed management toch mee presteren. Alleen in 2020, toen hij negentien jaar was, merkten we aan hem dat het lichamelijk toch allemaal niet meer lukte bij hem. En na grondig onderzoek bij de dierenartsenpraktijk Bodegraven kwamen we tot de conclusie dat een pijnvrij leven er voor hem niet meer in zat. Hij had alles en nog veel meer dan dat, gegeven maar nu was het toch echt op. Om hem in zijn waarde te laten gaan hebben wij hem in juli 2020 in laten slapen.

Na mijn middelbare school ben ik de opleiding MBO Paardenhouderij Niveau 4 gaan doen op het Wellant College Gouda. Ik heb deze vierjarige opleiding in drie jaar gedaan omdat ik als vooropleiding de HAVO had afgerond.

Tijdens deze opleiding heb ik bij Jeroen Heijmans, Lilian Pleunis en Ton de Kok stage gelopen. Allemaal bedrijven waar ik heel veel dingen geleerd heb over alle zaken die te maken hebben met het runnen van een paardenbedrijf. Het verzorgen, longeren en rijden van (jonge) paarden, het omgaan met klanten en alle klusjes die erbij komen kijken op een bedrijf.

Ook heb ik tijdens deze opleiding in 2010 mijn ORUN diploma Tweede Fase behaald waardoor ik dus een gediplomeerd instructrice ben.

Tijdens al mijn stages heb ik het geluk gehad dat ik op een gegeven moment ook mocht rijden. Zo ook bij Lilian Pleunis, daar ben ik na mijn stage “blijven plakken” en daar rijd ik momenteel nog steeds.

Lilian heeft een kleinschalige fokkerij in Hazerswoude-Rijndijk en zodoende heb ik door de jaren heen heel veel verschillende paarden mogen rijden bij haar. Van jonge paarden die al vrij snel verkocht werden tot merries die zij aan wilde houden voor haar fokkerij en die ik uiteindelijk dus ook uit mocht brengen op wedstrijd. Zo heb ik dus heel veel verschillende paarden gevoeld en daar heel veel van geleerd. Zie “Paarden” voor een overzicht van de paarden die ik uitgebracht heb op wedstrijd.

Langzaamaan ging ik ook steeds wat meer lesgeven en momenteel geef ik een aantal keer per week privéles op verschillende locaties en geef ik sinds 2017 op maandagavond twee uur groepsles bij PSV Jeanne D’Arc in Zoeterwoude.

Omdat ik mij ook steeds wil blijven verdiepen heb ik ook in 2017 de cursus Paardenvoeding 1 en Paardenvoeding 2 ‘Voeding van het (gezonde) sportpaard’ en in 2019 de cursus Paardenvoeding 4 ‘Paarden met onder- & overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid’ gevolgd en succesvol afgerond.

Daarnaast heb ik in 2021 de opleiding tot bitfit consultant gedaan aan de ICPBC www.icpbc.com. Dit omdat ik zelf ervaren heb wat voor verschil een goed passend bit en hoofdstel kan maken en omdat ik mij meer wilde verdiepen in verscheidene aanleuningsproblemen.