Serena Vergunst – Dressuurinstructie & Bitffing

Diensten

Instructie

Heb je het gevoel dat er iets aan je rijtechnische kennis ontbreekt, loop je tegen problemen aan of wil je gewoon jezelf en je paard verbeteren? Vaak kan dat probleem opgelost worden door een instructeur die er met een frisse blik naar kijkt.
Ik doe niets liever dan het beste uit een combinatie zoals jij en je paard halen. Of je nu traint voor wedstrijden of gewoon zo goed mogelijk wilt paardrijden.
Met mijn achtergrond in het rijden van diverse jonge paarden tot en met Lichte Tour niveau, begrijp ik hoe lastig het kan zijn om het juiste knopje op het juiste moment te vinden.

Ik ben gediplomeerd KNHS instructrice en daarnaast school ik mijzelf regelmatig bij en ben ik zeer geïnteresseerd in het anatomisch correct bewegen van een paard en kies ik liever voor de langere paardvriendelijke weg dan te forceren. De nadruk ligt op een goede basis waarbij het paard los door zijn lijf beweegt, recht is en snel aan de hulpen staat.

Ben je dus op zoek naar instructie waarbij we samen het beste uit jullie als combinatie halen, neem dan gerust contact met mij op!

Bitfit Consulting

Bitten zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. Maar welk bit gaat jullie de meest fijne aanleuning geven? Hoe dik moet het zijn? Wordt het dubbel of enkelgebroken? Of misschien wel ongebroken? Een bustrens of een watertrens?

Misschien heb je geen grote klachten qua aanleuning maar wil je gewoon zeker weten dat jullie huidige optoming wel de beste is voor jullie. Of misschien heb je juist wel een aanleuningsprobleem. Je paard is onrustig in de mond, de aanleuning is heel licht of juist zwaar. Je paard trekt zijn tong op, schuimt overmatig of kwijlt heel veel.

Omdat aanleuningsproblemen vele oorzaken kunnen hebben en een bit en hoofdstel hierin een cruciale rol spelen heb ik de opleiding tot bitfitter aan de ICPBC (International College for Professional Bitfit Consultants) succesvol afgerond in 2021. Dit om mij ook nog meer in de diverse aanleuningsproblemen en de anatomie & biomechanica van het paard te verdiepen.

Tijdens een bitfit consult onderzoek ik eerst het paard op stand op de poetsplaats. Dit om eventuele problemen te constateren die al dan niet hun oorzaak vinden in het bit of hoofdstel. Na dit eerste onderzoek bekijk ik jullie huidige optoming en hier laat ik jullie ook eerst mee rijden. Zo krijg ik een beeld van de huidige situatie en kan ik vanuit daar met andere bitten en eventuele aanpassingen aan het hoofdstel, proberen jullie afstemming en aanleuning zo fijn mogelijk te krijgen.

Want pas wanneer jullie aanleuning goed is kun je je paard optimaal trainen en laten ontwikkelen!

Ik werk o.a. met de bitten van Harry’s Horse, Trust, Sprenger en Neue Schule.

Hoofdstelfitting

Naast een correct passend bit is een correct passend hoofdstel ook zeer belangrijk. Een niet goed passend hoofdstel kan voor een paard oncomfortabel zijn en het zelfs belemmeren. En dit kan ook zeer zeker doorwerken in jullie aanleuning.

Daarnaast wordt bij ieder hoofdstel dat tegenwoordig op de markt wordt gebracht geroepen dat het anatomisch is. Maar is ieder paard anatomisch gezien hetzelfde? Natuurlijk niet. Anatomie betekent de bouw en structuur van het lichaam. En net zoals bij ons mensen is ieder paard en paardenhoofd uniek. Dus wat voor het ene paard anatomisch correct is hoeft dat voor het andere paard totaal niet te zijn. Bij het ene paard staan de oren lager op het hoofd dan bij het andere paard, het ene paard heeft een langer hoofd dan het andere en ga zo maar door.

Steeds meer paardeneigenaren beseffen dit maar bij de ruitersportzaak kun je over het algemeen alleen maar een compleet hoofdstel kopen en dan is het nog maar de vraag of dit precies bij de anatomie van het hoofd van jouw paard past.

Om jullie hierbij te helpen bied ik naast bitfittingen ook hoofdstelfittingen aan. Ik werk hierbij samen met de merken UNIQ Bridles (www.uniqbridles.com) en Bridle2Fit (www.bridle2fit.com).

Tijdens een hoofdstelfitting kom ik bij jullie langs met alle onderdelen in alle maten en dan gaan we bekijken wat het beste past bij jouw paard. Ik onderzoek eerst het paard op stand op de poetsplaats. Dit om eventuele problemen te constateren die al dan niet hun oorzaak vinden in het bit of hoofdstel. Na dit eerste onderzoek bekijk ik jullie huidige optoming en hier laat ik jullie ook eerst mee rijden. Zo krijg ik een beeld van de huidige situatie en kan ik vanuit daar met andere kopstukken en neusriemen tot jullie meest ideale afstemming komen.

Zo stellen we dus stap voor stap het best passende hoofdstel voor jouw paard samen en jij kiest je favoriete look!

De prijzen van een compleet Bridle2Fit hoofdstel variëren ongeveer tussen de €230-€300 afhankelijk van verscheidene factoren (inclusief teugels)
De prijzen van een compleet UNIQ Bridles trenshoofdstel variëren ongeveer tussen de €375-€400 afhankelijk van verscheidene factoren (exclusief teugels)
De prijzen van een compleet UNIQ Bridles stang&trens hoofdstel variëren ongeveer tussen de €415-€440 afhankelijk van verscheidene factoren (exclusief teugels)

Link naar UNIQ Bridles brochure